TORF – Peyzaj Torfu – Mantar Torfu

Torf Nedir ?

Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.

Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez.Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 – 6,5 aralığındadır.

Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle Sphagnum denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.Van Torf turba yatakları 350 cm kalınlığında binlerce yılda oluşmuş kaliteli Torf Turba oluşumudur.

 

Peyzaj Torfu

Torf, peyzaj uygulamalarındada bir çok kısımda bizlere yardımcı olur, çim kapak harcında kullanılan torf yapısı gereği rüzgar ve sulamalarda tohumun uçmasını akmasını kaybolmasını engeller, çim tohumlarının rahat bir şekilde çimlenmesini ve kök tutmasını sağlar, bunun yanı sıra bitki ve ağaç dikimlerinde torf kullanımı, bitki ve ağaçların kolay köklenmesi ve kılcallanmasını sağlar

Mantar Torfu

Torf mantar üretiminde de kullanılan önemli bir organik maddedir. Kültür mantarı üretiminde kapak olarak kullanılan torf, mantarların rahat gelişmesini, kafa yapması sağlar, nenli be hava geçirgenliği ile ortamın ideal koşullarda kalmasına yardımcı olur

Kimyasal özellikleri

Türlere göre değişkenlik göstersede torf ph’ı asit karakterlidir. Türkiye’deki torflar 4 ile 7 ph derecesinde olabilirler.Van Torf ve turba rezervi doğal Ph 6.00 dır. 1992 yılında Türkiye Çeltek’te yapılan bir araştırmada torfun yapısındaki mikro element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn şeklinde belirlerken; makro besin elementlerini ; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde tespit edilmiştir.

Torf özellikleri

  • Su tutma kapasitesi yüksektir.
  • Havalanma kapasitesi yüksektir.
  • Hastalık ve haşere taşımaz.
  • Ec ve pH’sı değişkendir.
  • Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur.
  • Hacim olarak hafiftir.
  • Harç yapımı için çok elverişlidir.
  • Gerekli besin maddeleri ilave edilebilir.
  •  %100 doğal bir maddedir
  • Organik yapısı yüksektir
Sull'autore